Innehaver: Evy Fredhjem
Når fikk du din første saluki?
N UCH Sharqiy Shaman Bassaas kom inn i mitt liv høsten 2000.
Hvorfor valgte du saluki som rase?
Etter jeg kjøpte min første italiener i 1998, begynte jeg å snuse litt på de andre mynderasene, jeg ble også snart kjent med Lotta og Jack og fikk verdifull informasjon om saluki, spesielt av Lotta. Lotta åpnet saluki-verden for meg, jeg spurte og grov. Vi diskuterte i timesvis, hun ble nok litt lei meg og alle mine spørsmål innimellom! Det var også Lotta som satte meg i kontakt med Arab Bahari og jeg hentet Wahimah våren 2005. Det er på sin plass å si tusen takk til «tante» Brun!
Arab Bahari’s Varah Wassama og Wahimah
Hvilke hunder har du for øyeblikket i ditt eie?
Arab Bahari's Varah Wahimah - Wahimah
Arab Bahari's Bahya Beida - Beida
Arab Bahari's Caliph-Yasir - Kaliff
Arab Bahari's Shaadin Taliiq - Saoudie
Twisty March Kassitah - Kassitah
Red Hawk's Sweet Dreams – prikken Shakila
Caravan Chadidja el Shammar - Astra
I tillegg så del-eier jeg Tabrika og Iba med Heidi Larsen, Mocca med Kristin Roaas, Chivas bor hos Lena og Izzi fra mitt første kull bor hos Eva på Nannestad.
Arab Bahari's Shaadin Taliiq
Hva fikk deg til å begynne med oppdrett?
En hundeinteresse utover det gjennomsnittlige, og synes det er utrolig morsomt med stamtavler. Er nok litt «frik» når det gjelder stamtavler. Dessuten så ønsker jeg å bidra med litt nytt blod i avlsarbeidet med saluki spesielt, men også med italiener og cirneco's.
Arab Bahari's Bahya Beida
Hva er bakgrunnen til navnet Biscotti?
Det var en veldig lang prosess, jeg fikk avslag på avslag fra FCI, til slutt fikk jeg godkjent et navn jeg ikke var fornøyd med, da gikk jeg i tenkeboksen for alvor.... En kveld satt jeg og så på italiensk matprogram av alle ting, der fenget ordet «Biscotti», som er en liten kake eller kjeks. Det passet bra til italiensk mynde og siden har det blitt med videre på saluki også.
Biscotti Razali Noufous
Er det noen spesielle i salukiverden du rådfører deg med, henter inspirasjon i fra?
Ja det er flere i Norge, Sverige og andre land, ingen nevnt ingen glemt, utrolig gode diskusjonspartnere.
Jeg har også besøkt oppdrettere i Europa, som villig har delt sine erfaringer med meg, det er jeg utrolig takknemlig for. Vi trenger overhodet ikke være enige om alt, men en god diskusjon er veldig lærerikt for alle parter. Og så er det noe med at vi må ikke like alt den andre gjør, men det er viktig å respektere hverandre som eiere og oppdrettere.
Biscotti Baaz Bedouin
Når hadde du ditt første salukikull og hvordan valgte du ut den kombinasjonen?
Mitt første salukikull så dagens lys i 2007. Jeg ville selvfølgelig ha valper på min Wahimah og Bassaas ble etter endel funderinger frem og tilbake, den hannen jeg valgte.
Hvordan planla du neste kombinasjon? Neste kombinasjon var i samarbeid med Christine og Pierre, Arab Bahari.
Arab Bahari's Baytor Abdullah
Er det noen spesielle blodslinjer du vil ha videre i din avl?
Jeg vil gjerne gå videre på engelsk type og linjer, med litt annet såklart, men jeg er bevisst på at hannen jeg bruker matcher bra med min tispe, pluss at jeg ønsker ikke å bruke hanner/linjer som er veldig mye brukt tidligere.
Hvor viktig syns du utstillings- eller LC- resultater er i valg av avlshund?
Ikke så veldig viktig, men synes de er greit at de har en kritikk fra utstilling som sier at hunden er rasetypisk.
Hvordan velger du valpekjøpere og har du eget oppfølgingsopplegg?
For det første må jeg ha en god kjemi med valpekjøper, dvs at vi lett kan snakke sammen. Jeg poengterer at jeg ønsker god kontakt gjennom hele hundens liv, selvsagt mener jeg ikke at valpekjøper skal rapportere til meg ukentlig, men at man kan maile og/eller ringe når det finnes naturlig. Valpekjøper skal også vite at det er helt greit å kontakte meg om det oppstår utfordringer/problemer, jeg vil alltid være til stede for mine «valper» og valpekjøpere.
Du har eksportert noen hunder til ulike land, vil du fortelle mer om det? Du har jo avkom som også har gjort det bra på LC i utlandet.
Det er utrolig morsomt at Neena har gjort det fantastisk bra i USA, det samme har Basmah gjort Tyskland. Bazzara i Sverige har også gjort seg bemerket på LC-feltet i Danmark og Sverige.
Hva er dine erfaringer så lang med valpekullene, har du noen anbefalinger i f. eks drektigheten, valpetiden eller oppvekst? Eksempel med stell, foring, mosjon med mer? Sunn fornuft, normal foring og trening, tror jeg vi kommer langt med. Jeg er ikke tilhenger av ekstra ditt og datt for drektige tisper og valper normal sett. Trenger de tilskudd, ja da skal de få det.
I hvilke alder syns du valpene er leveringsklare?
Fra 8 uker, men det kan være individuelle forskjeller, noen valper trenger litt mere tid hjemme før avreise. I tillegg så kan det være greit at førstegangs hundeeiere får en valp som er litt eldre.
Hvordan finner du navn til valpene?
Det er ikke alltid like lett nei, jeg har ikke så stor fantasi når det kommer til navn, men jeg finner som regel noe som klinger bra og som har en mening og betydning for meg selv iallefall. Jeg har noen bøker med arabiske navn, men noen bokstaver har færre muligheter enn andre, navnet trenger ikke alltid være arabisk.
Etter hvilke kriterier velger du ut hunder du selv vil beholde fra egne kombinasjoner? Fra det siste kullet mitt valgte jeg Batiikh, kun fordi hun var det søteste jeg hadde sett, og etter hjertet mitt var hun den jeg ville ha. Men jeg visste at hun ikke var den beste i kullet. Jeg vet at man ikke skal velge valp på denne måten, men noen ganger blir det bare sånn:-) og bevares, det har jeg ikke angret på, selv om Baatikh valgte en annen vei i mars 2011.
Hvordan ser du på linjeavl, innavl og utavl?
Jeg har brukt utavl inntil nå, men ser ingen feil i linjeavl på fornuftig vis. Innavlsgraden skal for meg være maks 8-9%. Men jeg mener også at man skal være forsiktig her, og skal kjenne stamtavlene på foreldre/forfedre veldig godt om man avler tett.
Hva er din ideelle saluki?
Jeg ønsker gode fronter og tilbakelagte skuldre, brede ribber med god plass til lungene, moderate vinkler og en god «tuck up», gode bevegelser er viktig. I tillegg så ønsker jeg godt pigment. På fargesiden vet vel de fleste at jeg liker hvite og parti-colour salukis, men jeg vet godt at fargen ikke er kvaliteten på en hund!
Hvilken saluki er din favoritt gjennom alle tider?
Arab Baharis Nari Nazeer, han er onkel til min Wahimah og den flotteste jeg noengang har opplevd i live, både i eksteriør og gemytt. Han ble dessverre aldri brukt i avl. Samtidig så må jeg si at både Saoudie og Shaahin er close up to mine idealer. Det er helt utrolig å se hvor sterkt Shaahin preger avelen, gjennom sine barn og barnebarn!
Har du noen spesielle utstillingsminner?
Det må være da Beida ble nr 3 av nesten 40 åpen klasse tisper på spesialen i sverige i 2008. Pluss Chivas som ble BH-3 med cert og championat på Bjerke i 2010, helt uventet og så glade vi er for det!!!
På den annen side har jeg opplevd å få denne kritikken « no serious faults, but not showy enough» ???
Føler du at salukimiljøet er åpne om eventuelle problemer, og er en flink til å dele kunnskapen med hverandre?
Absolutt ikke, jeg kjenner på det at de fleste holder sine «kort» tett inntil seg, og på mange måter forstår jeg det, men på grunn av dette får vi nye oppdrettere flere «overraskelser» enn ønskelig i vårt avlsarbeid.
Fins det spesielle sykdommer eller ”plager” på rasen som det er viktig å være bevisst på? Hva ser du på som ditt ansvar med det å være oppdretter?
Vi sier hele tiden at saluki er en frisk rase, ja visst er den det inntil en viss grad. Men det oppstår DCM, autoimmune sykdommer, HD, epilepsi etc. Det finnes ingen linjer som er forskånet fra dette men mitt poeng er at vi må kunne være ærlige med hverandre og ikke dobble/triple på defekter! Jeg ønsker å avle sunne og friske salukier, men hvordan kan jeg det når enkelte oppdrettere med slekt til mine ikke sier noen ting? Får heller ikke noe svar når jeg spør, så da må jeg stole på meg selv, min magefølelse, det jeg vet fra før, og det jeg får vite om helsestatus til den hannen jeg velger å bruke. Jeg er også fullstendig klar over at vi kan teste foreldre opp og ned uten å finne noen ting å bekymre seg over, likevel kan det dukke opp DCM og andre problemer/defekter. Vi kan ikke kutte ut flere hunder fra avl fordi der ble det en med HD og en med DCM. Det er vanskelig å være oppdretter, genetikk finnes det ingen fasitsvar på. Vi må bare fortsette å gjøre så godt vi kan, del den informasjon man har og ikke hør på rykter, men spør den oppdretter/eier det gjelder!
Det jeg vet med sikkerhet, er at Arab Bahari salukis blir gamle, stort sett 12-14 år, noen har også blitt 15-16 år.
Hva syns du om dagens saluki? Er de rasetypiske? Tar dagens oppdrettere vare på arven?
Stort sett så synes jeg det. Noen avler mere ekstreme typer enn andre, og bevares – salukien har en stor bredde og jeg synes det er bra, og det skal være plass til oss alle. Vi trenger ikke å like alt – men jeg synes det er viktig at vi respekterer hverandre som oppdrettere og eiere. Hvordan i all verden skulle det bli om alle likte en type saluki? Forferdelig kjedelig!
Er det andre raser du er opptatt av?
Italiensk mynde og Cirneco dell'Etna, men pr idag har jeg ingen av disse rasene hjemme på permanent basis. Har noen planer men vi får se hva som skjer i fremtiden.
Hvilke framtidsplaner og forventninger har du til eget oppdrett?
Drømmer og planer har jeg i massevis, om det blir noe ut av det, får fremtiden vise. Wahimah's siste kull ligger i valpekassa nå, og to kull til annonsert planlagt i nær fremtid. Jeg håper å kunne gjøre noe bra med det avelsmateriale som Christine du Rot Hazard så generøst har gitt meg. Det er faktisk slik at jeg har fått de siste Arab Bahari salukis, jeg ønsker å gjøre mitt ytterste for å bevare denne linjen en stund til.
Har du fått deltatt på LC? Om ikke, hvorfor?
Dessverre lite. Med en mann som jobber mye er det ikke enkelt å dra fra alle dyrene på gården i mange timer og hele dager.
Hvorfor oppdrett av saluki?
Tilbake til 1998, da begynte jeg å lese, studere saluki, har lest bøker fra perm til perm opptil flere ganger. Lest gamle og nye stamtavler, lest oppdretter intervjuer på flere språk, alt dette har jeg lært utrolig mye av! Saluki har så stor bredde og mangfold at jeg slutter aldri å bli fasinert av rasen, hver dag lærer jeg noe nytt.
Hva syns du er vanskeligst med det å være oppdretter?
Det vanskeligste for meg er å tørre å gjøre noe nytt, jeg ønsker ikke å bruke linjer som på en måte er brukt mye i Norden, vi får se om min intuisjon er riktig eller ikke. Jeg er nok litt utradisjonell som oppdretter og vil avle mitt eget.
Har du noen ord på slutten om hvordan livet er med saluki, hva betyr de for deg?
Mine salukis er fullverdige familiemedlemmer, salukiens personlighet og intelligens gjør dagene spennende, ingen dag er lik! Årene med saluki (og andre mynder) har gitt meg gode venner for livet her hjemme men også i hele verden.
Tusen takk til deg Evy for at du deler din kunnskap og tanker om oppdrett! Vi ønsker deg lykke til videre med ditt oppdrett.