Tekst og foto: Margareth Kvistnes

Norsk Kennel Klubb internasjonal utstilling, Crufts kvalifisering 21. august
Hei alle sammen! Fikk en forespørsel om jeg kunne skrive noen ord om min opplevelse fra høstprøven 2011,da det var vår første offisielle deltagelse på en internasjonal prøve.

Jeg får starte med å presentere meg. Jeg heter Margareth Kvistnes og bor i Kristiansund. Jeg har to mynder, ei borzoitispe på 5 år og en salukigutt på snart 3 år.

Mitt første møte med LC skjedde for ca.2 år siden. En dag jeg var på jobb tikket det inn en melding på mobilen. Det var fra Tove Johnsen og hun lurte på om det var noen interesse for å starte en LC gruppe her i nordvest. Jeg visste vel knapt hva LC var, men syntes det hørtes spennende ut og ikke minst det å få treffe andre
myndeinteresserte. Så klart var jeg interessert, slik rullet ballen i vei.

Det ble holdt et supert 2 dagers LC kurs på Ørskogfjellet av Geir Kristiansen. Der fikk vi en skikkelig innføring i hva LC er. Det ble holdt testløp og lisensløp samme helg. Borzoien fikk tatt både test og lisensløp,så lisensen var i boks på henne. Salukien fikk tatt testløpene og måtte vente med lisensløp da han var under 18 mnd. Lisens på han fikk jeg tatt i Trondheim da han var 19 mnd. Takk til LC-avd Trøndelag og lisensutsteder Marit Steene for det!

Deretter fulgte det på med noen treninger på Ørskogfjellet og i Torvikbukt. Noen av de andre ildsjelene i LC-nordvest reiste langt for å delta på LC-prøver. Selv skulle det gå et år før jeg fikk prøvd mine to hunder. Dette fordi prøvene kolliderte med min jobbhelg, og en gang hadde jeg dårlig bil, samt en løpsk tispe. Snakk om å være uheldig..

Så kom året 2011 og vi hadde på nytt en LC-trening på våre mynder. Mine to var fortsatt like ivrige på å løpe etter luren, og gøy var det å se på de. Da vi skulle pakke sammen dreide samtalen seg om hvem som eventuelt skulle melde på til høstprøven. Geir R. mente jeg så absolutt burde melde på mine to. Du kommer til å få CERT på begge to mente han. Lov meg at du melder på var det siste han sa før vi dro hjem.

Det var 3 andre også som skulle melde på sine hunder, så da fikk jeg lyst til å delta. Moro å dra ned en liten gjeng tenkte jeg, men å få CERT på begge hundene var nok for mye å forvente?.. Tenk bare hvor moro det måtte være å få oppleve å delta på en slik prøve med hundene og få treffe andre LC-interesserte. Det kunne jeg jo ikke gå glipp av.

Da helgen nærmet seg for prøven ,ble det desverre 2 fra klubben som meldte frafall. Den ene pga sykdom og den andre pga syk hund. Så da sto jeg og Mona med sine to italienere igjen. Skulle vi to dra ned sammen? Mona var optimistisk og tilbydde seg å være kartleser hvis jeg kunne kjøre. Som sagt så gjort. Bilen ble pakket fredags kveld og lørdags morgen kl.08 dro jeg hjemmefra, Mona ble plukket opp på veien.

Det var en nydelig solskinnsdag og vi hadde en hyggelig tur ned med noen stopp underveis. Vi kom frem ganske slitne til campinghytta kl.21.30.Hunder ble luftet og matet og selv fikk vi spist litt før vi køyet. Vi skulle jo tidlig opp neste morgen og det var alt midnatt.

Kl.06 neste morgen var vi oppe, spiste frokost og gjorde oss klare til å pakke bilen. Mansrud gård i Trøgstad lå ca.20 minutter unna og hundene skulle sjekkes av veterinær kl.07.30.Dette for å se at de var friske og uten skader før løp. Løpene skulle starte kl.9. Gud hvor spennende dette skulle bli.!

Dagen startet ikke helt bra. Værgudene var ikke helt med oss denne dagen. Det regnet alt fra vi sto opp og enda verre skulle det bli utover formiddagen. Da vi kom frem var det mange mynder og mennesker utenfor gården. Vi fikk informasjon om at det skulle være veterinærsjekk på hundene først, bare å stille seg i kø for å vente. Lisensbøkene ble levert inn for kontroll. Lisensmerke og påmelding skulle være betalt, samt en kritikk fra en utstilling skulle følge med, samt vaksinasjonsbevis. Så skulle det trekkes ut hvilke hunder som skulle løpe med hverandre. De skulle løpe to sammen i samme rase og kjønn. Den ene skulle ha rød løpsvest og den andre en blå. Dette kom opp på en liste på veggen. Så var det tid for å varme opp hundene. De måtte være oppvarmet før løp for å unngå skader, så det ble noen spaserturer og joggeturer på gårdsveien.

Pga alt regnet ble 1.løpsomgang utsatt til kl.10.00. Det var som om himmelen åpnet seg og det ble troperegn. Får håpe ikke høstprøven blir avlyst tenkte jeg i mitt stille sinn.. Hadde jo bare kjørt ca.70 mil for å delta på denne prøven.. Det var kommet deltagere fra Finland og Sverige også, så mange hadde kjørt langt.

Omsider kom løpene i gang. Min saluki Barry (Caravan Barriq Barudi) skulle løpe med en svensk hanne (Khalils Yazid). Den var 1 år eldre enn Barry og hadde tatt LC CERT i Sverige fra tidligere. Dette skulle bli spennende.

Vi startet hundene og Barry ledet an fra start, så forsvant hundene bak jordene og vi gikk bort til mål for å ta imot de. Der fikk vi omsider øye på Yazid som lå etter filla og Barry som halte innpå. Vi tok imot hundene og fikk gått de ned så de ikke skulle stivne. Etter det var det veterinærsjekk igjen for å utelukke at de ikke var blitt skadet under løpet.

Så var det borzoiene. Varja ble varmet opp med mange gåturer. Hun skulle løpe mot en finsk borzoi som het Staraja Russa Jaroslava, mener hun var Finsk LC Champion fra før. Dette skulle bli spennende ja. Ved start ledet Varja an etter filla, senere så jeg at hun virket litt usikker på hvor filla ble av ute på jordet. Jeg var redd hun skulle miste jaktinteressen, men hun fortsatte jakten og kom i mål og kastet seg over luren. Så var det å gå ned henne også og på nytt inn til veterinærsjekk.

Etter at alle hundene hadde løpt sin 1.omgang, ble det tatt et valg om en 2.løpsomgang eller ikke pga mye nedbør. Det ble bestemt at en 2.løpsomgang ikke var gjennomførbart. Jorda var så bløt at det lot seg vanskelig å gjennomføre, trinsene ville bare løsne og svelle opp, samt det var ikke forsvarlig for hundene å løpe. Det var bløtt og sleipt underlag og hundene kunne i verste tilfelle bli skadet. Etter 1.løpsomgang var det kun en hund som hadde sklidd under løpet, den ble litt halt, men gikk seg til fikk jeg høre.

Før premieutdelingen ble det dødtid. I den anledning fikk vi benyttet å ta noen bilder av min saluki og hans slekt. Hans far og bror var tilstede. Faren er Caravan Ustura Bahiim og er en kjent LC på banen. Det var moro å se de igjen, da jeg kun har sett de en gang tidligere på en utstilling. Det ble masse koselig hundeprat og Bahiim hadde også deltatt...
Så var det premieutdelingen da. De tok den rasevis. Da det var få deltagere på borzoi ble tisper og hanner premiert sammen. Flere borzoier var trukket før løp,da eierne ikke kunne komme. Det var bare 4-5 borzoier som deltok. De ropte opp nr.4,3,2 og så nr.1. Min borzoi var på det tidspunktet innelåst i bilen, og Mona hadde bilnøkklene. Hvor var Mona? Den ene etter den andre ble ropt opp,så kom de til nr.1 og min borzoi var ennå ikke nevnt. Hun kunne umulig vinne tenkte jeg?? Så ropte de opp nr.1 og det var ingen ringere en min Varja Karenin Av Fjascho. Jeg ropte Mona høyt så hun kom fram med bilnøklene så jeg fikk Varja ut av bilen. Kunne ikke tro at hun ble plasser som nr.1 med CERT. 80,5 poeng hadde hun tatt og var den som tok CERT. Glad og fornøyd puttet jeg henne og premiene inn i bilen igjen. Nå var det bedømming av saluki hanner .Der var det også samme regel. De 4 beste som ble plassert ble en etter en ble ropt opp og da nr.1 skulle ropes opp holdt jeg pusten. Barry var ennå ikke nevnt hadde det virkelig gått så dårlig at han ikke ble plassert? Tankene svirret.,, men så kom det :Nr.1 er Caravan Barriq Barudi. Er det mulig tenkte jeg, å vinne nr,1 med begge hundene på vår første deltagelse. Barry tok CERT og i tillegg CACIL og hadde fått 82.poeng. Helt utrolig !!! Hurkanya Finrod, en krem hanne tok 2.premie med CERT og reserve CACIL . Så i ettertid at det var flere som fikk 82 poeng av hundene, hva som skillte ut vinnerne vet jeg fortsatt ikke.

Dommerne som dømte løpene var Geir Kristiansen fra Norge og Lars Kristian Johansen fra Danmark.

Jeg måtte spørre dommer Geir Kristiansen om hva CACIL var jeg da. Snakk om å være ny i LC ja.CACIL betydde at han er innstilt til internasjonalt LC championat, men han må ha noen CERT til både i Norge og i utlandet for å bli Internasjonal LC Champion. Så her er det bare å stå på!

Det var nå utrolig gøy å få en så bra start på vår første LC deltagelse. Mona fikk tatt lisensen på sin italiener og fikk en fin plassering på den andre italieneren. Når man tenker på vær og forhold må man si seg fornøyd på en slik dag. Det ble en lang tur hjem igjen, men med 2 CERT, 1 CACIL og en lurecoursing lisens i bagasjen var turen absolutt verd det.

Anbefaler flere myndeelskere om å prøve LC-med sine hunder. De får utløp for sin jaktlyst, samt mye sosialt moro for 2 og 4 bente. Vi trenger flere medlemmer i LC nordvest, så velkommen skal dere være.

Får også nevne at det ble dobbel debut for Geir og Kennet med to av sine hunder. Courtborne Chara Mar Chenit ble ny Norsk LC Champion den dagen og galgo Grey Mountain Bartos tok også sitt LC Championat. Gratulerer så masse! !! De andre vinnerne har jeg ikke oversikt over, men gratulerer til de også.

Til slutt vil jeg gratulere Caravan Bariza Badiiah Bint Bahiim ( Barrys søster) som var meldt på og ikke deltok den dagen. Hun har i ettertid (i høst) jaktet seg til å bli både Norsk og Svensk LC Champion. Siste CERTET tok hun i Sverige. STORT grattis til Linn og Dille.!!

Til slutt får jeg takke Geir R. som fikk meg til å melde på hundene, uten deg hadde det ikke vært noen rosetter her. Og ikke minst takk til Tove Johnsen som er en ildsjel og sto i spissen for å danne LC-Nordvest. Gleder meg til flere treninger og sosiale treff.

Vil med dette ønske alle en riktig GOD JUL.!

Hilsen Margareth.