BIS: Caravan Xanthia og BIM: Barakisch Rahim Behzad

Tekst: Milla Stav Nilsen. Foto: Linn Mari Sørgård, Eva Stav og Bente Waldal

14-15 mai gikk svenske salukiringen og svenske vinthundklubbens utstilling i Ljungbyhed av stabelen, og vi var med. Dommere var ingen ringere enn Rosemary Lewis (kennel Knightellington) og Carole Tipler (kennel Al-Yaman).

Carole Francis Tippler (New Zealand)
Carole har nærmere 40 års erfaring med saluki. Hun er kvinnen bak kennel Al-Yaman, hvor hun har oppdrettet 19 kull. Mange av oss har kanskje hunder etter brødrene Al- Yaman Malak og Al-Yaman Malaki som ble importert til Norge og Sverige. Mannen hennes startet New Zealands salukiklubb i 1978, Carole er per i dag vise president for klubben, og president for the sighthound field coursing club. Hun fullførte sin autorisasjon som dommer i 1990, og hun har dømt mange store saluki- og myndeutstillinger etter dette, også i Norge og Sverige. Hun har per i dag to salukier som hun bruker aktivt til lc, coursing, utstillinger og litt agility.

Rosemary Lewis (England)
Rosemary er en av kvinnene bak kennelnavnet Knightellington. Hennes bestemor Lady Gardner startet kennel Knightellington på midten av 1920-tallet. Moren Helen Baker førte oppdrettet videre, og Rosemary fulgte morens fotspor etter dette. Hun har vært omgitt av salukier hele livet som følge av bestemorens og morens oppdrett. Hun har sparsomt med kull, men har nå hunder hos seg fra sitt A, B og C-kull. Hun har dømt mange store utstillinger, blant annet Englands salukispesial på 70, og 90-tallet. Videre har hun dømt på Crufts milleniumsutstilling, og store utstilinger blant annet i Sverige, Finland, New-Zealand og USA.

Jeg har lenge ønsket å stille for disse to dommerne, og endelig kom en sjanse til å stille for begge på en og samme helg. Jeg begynte å mase litt om denne utstillingen allerede når terminlistene ble lagt ut i slutten av 2010. Det var flere som tenkte samme tanke! En dag lå det en mail i innboksen fra Bente Waldal som lurte på om vi ville være med til Skåne på utstilling. Svaret mitt var et klart JA! Etter kort tid kom det svar fra Eva Stav om at hun ble med, og deretter kom også svaret fra Linn Mari Sørgård om at også hun var klar til å bli med. Vi ordnet raskt med overnatting, og alt var nå klart til turen! Nå var det bare å glede seg, og håpe at tiden gikk like fort som den pleier.

Fredag 13 mai var vi pakket og klar!! Glade, forventningsfulle mennesker, og vakre hunder satte kursen mot Ljungbyhed.

Norge stilte med følgende ekvipasjer Eva med Khamsin (Caravan Brins Khamsin ibn Bahiim) i åpenklassen, jeg med Bahiim (NUCH Caravan Ustura Bahiim) i champion klassen, Bente med Ella (Caravan Cantara Ila Masudah Itheram) i juniorklasse og Linn med Isis (Afking’s Isis al Caravan) i bruksklasse, Tia (Caravan Xanthia) i åpenklassen og Dille (NUCH Caravan Bariza Badiiah bint Bahiim) i championklassen. I tillegg stilte to svenske norskoppdrettede hunder, Katarina Widstrøm med Warda (Caravan Rafiiqa bint Warda) i veteran klassen og El-Adini Latoof (eier Karin Lindholm) i åpenklassen.

Lørdag var vi tidlig oppe, og klare i god tid på utstillingsplassen i Ljungbyhed. I dag var det vinthundklubben som stod for arrangementet. Det var over 90 salukier påmeldt, og det var flotte mynder så langt øyet kunne se. Rosemary Lewis dømte denne dagen, og Eli Marie Klepp dømte valper og juniorer. De ble nødt til å gjøre denne endringen som følge av stort antall påmeldte.

Vi fikk mange flotte kritikker fra Rosemary Lewis, og tre av hundene plasserte seg med CK i sine klasser. Ella ble nr. 2 i juniorklassen, Bahiim plasserte seg som nr. 4 i championklassen, og Warda ble nr. 2 i veteranklassen. Dette høres kanskje ikke så mye ut for de som er vant til små utstilinger i Norge. Men det å gå opp og plassere seg i klassen sin på en så stor utstilling krever at man blir plukket ut som en blant mange, og konkurransen den er tøff. Kanskje spesielt i åpenklassen som er veldig stor, og i championklassen der det er mange og svært gode hunder. Jeg må også si at for meg betyr det mye og bli plukket ut av en dommer og oppdretter som jeg har så stor respekt for. For meg er ikke Rosemary Lewis en hvilken som helst dommer. Hun har vært oppdretter av saluki siden før jeg ble født, og hun har tilført rasen mye godt i det arbeidet hun har gjort opp gjennom årene. Det var også stort når jeg kikket rundt meg i championklassen og så hvilke hunder som var med. Jeg vet ikke hvordan jeg skal beskrive det, men det føltes spesielt.

Resultatene fra lørdagen kommer i neste nr. av mynden, da jeg dessverre glemte å skrive det opp, og ingen har lagt ut resultatene, slik at jeg har de innen dealine.

Søndagen stod for tur og salukiringen arrangerte utstilling denne dagen. Rosemary Lewis dømte valper og juniorer og Carole Tippler dømte de andre klassene. Lite visste vi når vi stod der før bedømmingen hvilke gleder denne dagen skulle by på. Først ut i dag var Bente med Ella, og det skulle vise seg at Rosemary Lewis satte henne til vinner av klassen med CK. Jippi !! Bente og Ella var klare for finalene seinere på dagen.

Neste “par” ut var Eva og Khamsin i åpenklasse hannhund. Etter mange runder med løping og en del tenking fra Carole Tipler ble Khamsin plassert som nr. 3 i sin klasse med CK. Bahiim og Latoof ble ikke plassert idag, og det ble heller ikke Isis i bruksklassen. Khamsin var lenge med i beste hannhundklasse, men ble ikke plukket ut til slutt. Men dette er nok en ung herremann vi kommer til å få se mer til framover.

Vi gikk videre til åpenklassen for tispene, som var en klasse med mange hunder. Vi fulgte spent med og dommeren bedømte hundene grundig en etter en. Endelig så det ut som hun var klar, og kunngjorde at vinneren av klassen med CK var: “Hund nr. 66”. Vi hadde jo ikke katalognumrene i hodet, og ventet spent på hvem som kom til å gå frem. Inne i ringen ser vi en litt forvirret Linn som kikker forsiktig ned på katalog nummeret sitt, før det går opp for henne inne i ringen, og tre stykker ringside hva som faktisk skjer. Klassevinneren er ingen ringere enn Tia. Norge har nok en hund med i beste tispeklasse.

Linn springer videre til neste klasse som er championklassen med Dille. Ingen plassering i dag, men Dille som var klassens yngste deltaker kommer nok til å hevde seg godt når hun blir litt eldre. Vi går over til veteranklassen, og også her skulle gleden bli stor. Klassens vinner er Warda ,som også får en CK, til stor jubel fra oss. Det er klart for beste tispeklasse. Spenningen er stor hos oss alle. Vi har både Ella, Warda og Tia med i klassen!! Ella får ingen plassering, men hun har virkelig vist at hun er en hund for framtiden. Warda og Tia blir plukket med videre, og vi er så spente. Det er tid for plassering. Vinneren av tispeklassen blir ropt opp: Tia blir nr. 1 med cert. Warda plasserer seg som nr. 3! Skal si vi fikk kjørt oss både med klapping og fotografering!!

I løpet av dagen har Katarina kommet med forslag om at vi må stille en oppdrettergruppe. Etter hvert som resultatene kommer virker Katarinas ide om å stille en oppdrettergruppe med Tia, Warda, Khamsin og Bahiim bedre og bedre. Jeg er sjelden vond å be når det gjelder sånne ting, og Linn og Eva blir også etter hvert med på ideen.

Avlsgruppen er først ut og blir vunnet av klassens eneste deltaker, Dabka's Francine. Det er nå klart for oppdrettergruppen, og vi har stilt opp vår vakre gruppe med to sorte og to røde hunder. Alle fra ulike kull og generasjoner, men allikevel så typelike. Carole TIpler rusler litt frem og tilbake og titter. Kaster stadige blikk på oss før hun stille og rolig sier ”you’re number one”. Kennel Caravan har vunnet BIS oppdretter med oss i spissen!! Skal si det var moro. Gruppen var representert ved Caravans R-kull (10 år), U-kull (7 år), X-kull (6 år) og B-kull (2 år). Gratulerer Lotta med enda en BIS oppdretter på en stor salukispesial.
Jeg var vel nesten så spent før finalene som et barn på julaften. Vi hadde en av ”våre” med i både junior, veteran og selveste BIS finalen. Vi begynte med juniorfinalene. Vakre Ella viser seg flott, og blir plukket ut til BIM junior BIS junior ble vunnet av Tazim Feroz Farruk

ljungbuhed 02
BIS oppdretter: Kennel Caravan

BIS unghund ble Yashars Dhakirah Ayleh Farah og BIM unghund Ashan al Zahra
BIS brukshund ble Djejal Beautiful Jade BIM brukshund ble Dyynien Idiz Imbus
Det er klart for veteranfinalen, og visst går ikke Warda helt til topps, og blir BIS veteran. BIM veteran blir Hisilomes DiCaprio.

ljungbuhed 02
BIS veteran: Caravan Rafiiqa bint Warda og BIM veteran: Hisilomes DiCaprio

Det er nå klart for det store høydepunktet. BIS’et skal deles ut, og vinneren… Caravan Xanthia, BIM ble Barakisch Rahim Behzad.

BIS/BIM valp var tidlig på morgenen BIS valp ble Mazrae Gangal Madison Wisconsin BIM ble Badavie Rocco The One and Only.

ljungbuhed 02
BIS valp: Mazrae Gangal Madison Wisconsin

Dette ble en helt fantastisk dag, og det tok vel faktisk noen dager for oss alle å lande etter denne helgen. Vi dro hjem med supre resultater. Vi fikk pratet med gamle kjente, og fikk sett masse vakre hunder. En kjempe hyggelig utstilling med super atmosfære både i og utenfor ringen.

Carole Tipler er en flott dommer. Hun leste hundene på et supert vis. Det merkes på henne at hun har nærmere 40 års erfaring med saluki. Det er det som gjør det så ekstra gøy å stille for henne. Jeg tør å skrive på vegne av Linn når jeg skriver dette: ”Å vinne en BIS tittel er alltid gøy, men det er ekstra spesielt å gjøre det for en salukispesialist med denne erfaringen”.

Vi er alle glade for at vi tok oss tid til å ta denne lange turen!

Resultat søndag:
SvSR Ljungbyhed Offisiell 15/5 2011
Dommer Carol Tipler,
Dommer valper & juniorer Rosemary Lewis
(babyvalper 1+1, voksne 33+62)

BIM CERT Barakisch Rahim Behzad
BH-2 R-CERT Dyynien Idiz Imbus
BH-3 NORD UCH Hisilome's Dicaprio
BH-4 C.I.B NORD UCH SE LCCH Baklava's Ushid
BIS CERTCaravan Xanthia
BT-2 DK UCH SE UCH Yashars Basmyra Bint Qadaa
BT-3 R-CERT Djelal Beautiful Jade
BT-4 Caravan Rafiiqa Bint Warda

ljungbuhed 02

ljungbuhed 02

ljungbuhed 02

ljungbuhed 02

ljungbuhed 02