Foto: Frode Borgersen

1: N S UCH Khalils Tarab

Tarab klarte det igjen, og ble årets utstillingssaluki for andre året på rad! Og vi har lagt enda et begivenhetsrikt år i og utenfor utstillingsringen bak oss. Nok en gang en stor takk til Kenneth Karlsen og Geir Land for all hjelp med Tarab på utstillingene hele året gjennom. Tarab fikk sitt norske championat i 2009, og klarte det svenske i Ransäter i august 2010. Vi hadde ingen planer om å stille Tarab i utlandet, men var lette å overtale. I løpet av sommeren fikk vi med oss både myndeutstillingen i Fredericia og verdensutstillingen i Herning i Danmark, samt salukiringens Summer show Skokloster på Løvudden og Ransäter i Sverige. Mest stas av alle de gode resultatene var det nok at han ble BIS på salukispesialen i Lier.
I løpet av året har han utviklet seg fra å være en flott salukiungdom til å bli en vakker, velutviklet, voksen saluki. Tarab er en glede å ha i familien. Han har et rolig, vennlig vesen og et tydelig språk mot folk og hunder. Elsker å løpe, og storkoser seg både med sine salukivenner og andre mer kortbente hundevenner som ikke helt klarer å holde følge. Mektig stolte var vi selvfølgelig da Tarab ble far til Sinaxs B- kull i høst, tre nydelige frøkner som vi gleder oss til å følge framover.
Romjulsutstillingen i Letohallen ble en super avslutning for dette året, og det var ekstra moro at Tarab ble BIR. Takk til Bente Waldal og Chanett Orre som stilte opp på superkort varsel! Vi hilser alle våre venner rundt ringen, takker for et hyggelig år og gleder oss til 2011.

Marit Engdal Borgersen og Frode Borgersen

2: NORD DK UCH NV-10 Al Wathba Bahram Al

aarets utstillingssaluki 02
Foto: Kristin Hoff

Det er utrolig moro at Bahram på andre år på rad sikrer seg en plassering i toppen på årslisten. Vi har hatt nok et framgangsrikt år i utstillingsringen, så stort takk til alle dommere som har verdsatt Bahrams kvaliteter som saluki. Han er en behagelig saluki å dele hverdagen med og en kjær venn. For vår del startet 2010 sesongen med å bli BIR og BIG på en internasjonal utstilling i Kajaani i januar, da var Bahram 17 mnd. Noen dager etter sin toårsdag ble han ved første anledning NUCH og fikk sitt 4. CACIB. Dagen etter ble han BIS på myndespesialen i Trøndelag. I Sverige og Finland ble han så champion med første anledning, og ble i september NORD UCH med sitt 7. CACIB. For andre år på rad ble han plassert på beste hannhund listen i Sverige, denne gang som nr. 17. For vår del blir det nok færre utstillinger dette året, og det er lite sannsynlig at Bahram blir å se så høyt plassert på listen denne sesongen. Vi skal stille ut ved noen spesielle anledninger og blir kanskje å starte noe mer LC. Jeg vil takke salukifolkene i Norge, det er en fryd å være på utstillinger – det er en gemyttlig tone rundt ringen; kort sagt et kjempeflott miljø. Gratulerer til alle plasserte og ønsker alle lykke til i 2011, vi sees!

Cathrine Fareth

3: N S UCH Courtborne Sinaxs Antilla

aarets utstillingssaluki 02
Foto: Lena Hennie Størmer Dahl

Et år er over og et nytt har er godt i gang. Når man setter seg ned å tenker gjennom året som er gått og hav året har gitt oss, så består det mye av å sitte ”ringside” en utstillingsring. Men du verden hvor mye glede det har gitt oss dette året. Hvem skulle tro at vi skulle være så utrolig heldige å være i besittelse av Courtborne Sinaxs Antilla. Vi deltok på en del utstillinger med Antillas mamma Chenit og var overrasket og kjempefornøyd om vi fikk ei rød sløyfe, og mer som i himmelen om hun skulle være så heldig å få CK. (Nå skal det sies at hun har 6 Cert da). Men med Antilla ble det liksom litt annerledes kan du si. Norsk og svensk utstillingschampionat ble det, masse gode plasseringer, også gruppeplasseringer. 1 mai var hun og fikk godkjent karaktertest.

Hjemme er Antilla en ukomplisert hund som bare er deilig. Hun elsker å løpe, gjerne alene ute i hundegården. Som den verdige prinsessa av en saluki som hun er liker hun ikke å bli forstyrret når hun ligger på saueskinnsfellen sin i sofaen i stua. Nå ser

Nå ser vi bare fram til hva dette året vil gi oss av gleder sammen med Antilla og de andre hundene.

Kenneth og Geir

4. NUCH Akira Av All Sighthounds

aarets utstillingssaluki 02
Foto: Ingunn Solberg Eriksson

Nå har jeg eid Kira i over fem år og jeg kan trygt si at hun har bare gitt meg gleder.
Hun er blitt plasser på " 10 på topp listen " i 2007., 2008, 2009 og 2010 og det må man jo tillate seg å være stolt over. Men la det være sagt , vi hadde aldrei fått slike reresultater uten de gode handlene :Guro og Belle.

Brith

5. Courtborne Sinaxs Antera

aarets utstillingssaluki 02
Foto: Geir Land

Tara så dagen lys på Lillehammer: Jeg var akurat passe stor og tung og selvfølgelig helt bedårende noe jeg fortsatt er....Da det hadde gått noen uker kom mor på besøk etter å ha hilst på oss og fikk vite at jeg var til salgs. Hun har sagt siden hun hadde sitt første møte med saluki som 12år gammel, at en slik hund skal jeg ha en gang i livet...vips så flyttet jeg til Brumunddal og der trives jeg godt. Hele min barndom og ungdom har jeg kunnet løpe rundt i Arneberg som jeg vil, det er småbruket vårt. Det er derfor jeg har så fine muskler og sier mor.
Jeg er ei meget bortskjemt dame kan du tro. Mor passer på at jeg har det bra og jeg har jo alltid sovet i sengen med mor, kan ikke tenke meg noe annet eller jeg...vel når jeg er med pappaene mine så må jeg sove i bur da men det går greit da...og nå deler jeg gladelig senga med borzoien, Diva. Sommeren 2009 ble jeg Bis junior på salukispesialen. Det var veldig stort for mor og meg, dagen før ble jeg jo bim da så noen var stolt av meg..
Mor vil si det at jeg er en engel på alle måte, god og snill, mors gull.
I mitt hus bor det jo noen ulvehunder og det har blitt født noen valper, jeg tok raskt over morsrollen og har oppdratt englefjes sine to første ulvehund kull. Tenk mor sa det var ok, jeg har passet dem godt og jeg er veldig glad i dem men de har ikke noe i min sofa å gjøre. Da sier jeg fra og er en riktig bitch ....Ellers skjer det jo litt i livet mitt. Jeg er jo på noen utstillinger da, min største utstilling var vel på lillestrøm sammen med Geir, der ble jeg bim og far min bir, altså nordisk vinner 2010. Det var stort, mor hun gråt nesten og hun var jo så stolt av meg. Papsen og jeg tok i grunn det hele med ro, jeg fikk griseøre i bilen hjem jeg så jeg var fornøyd...Nei jeg kan nok ikke klage på livet mitt,her er det unger katter marsvin som jeg er så glad i og hesta da,nå bor det fire av dem her som jeg kan kjefte på litt i ny og ne...
jeg får gå løs hele tiden,vi er nesten aldri hjemme alene for det syns mor er så fælt så da får vi være med.

Voff fra tara med påholden penn


6. NORD UCH Anso Av All Sighthounds

aarets utstillingssaluki 02
Foto: Belle Skogland

Anso er en fantastisk snill, rolig, myk og kosete salukigutt som elsker og være ute og leke, og lykken er stor når det er ballkasting inne i bilde :)
I år igjen er han med i topp 10 listen og denne gangen som nr.6 noe vi er vedig fornøyde med, både som eiere og oppdrettere!

Klem Belle

7. C.I.B N S UCH Noor Inca Alfa Romeo Visconti

aarets utstillingssaluki 02
Foto: Renata Ewa Goel

2010 var enda et vellykket utstillingsår for Verdens Beste Whisky. På årets første utstilling i Letohallen vant han gruppen og ble Best In Show-2! Det var tredje gang han ble BIS-plassert!
Siden ble det flere gruppevinnere; en i Spania og en i Portugal, og flere plasseringer i BH konkurranse. I løpet av året har han også greid å fullføre sitt Internasjonal Championat, med CACIB fra Spania og Portugal og en reserve fra Sverige! Vi venter bare på en bekreftelse fra FCI.Whisky er en ganske bereist saluki og vi kunne vel ikke la være å reise på utstilling til våre naboland. Et svensk CERT ga ham det svenske championatet og vi var ikke langt unna det finske heller, med to reserve-cert på to utstillingsdager.
På Verdensutstillingen i Danmark ble Whisky en vinner i bruksklasse og vi kaller ham ikke bare for Verdens Beste Whisky men også for Verdens Peneste Brukssaluki Hannhund.Vi er veldig stolte med en så fin plassering som 7. beste saluki og 4. beste hannhund på årets lister.

Renata og Erik

8. NUCH Dabka's Dina Nazmie

aarets utstillingssaluki 02
Foto: Heidi Larsen

Jeg vil aller først gratulere alle som plasserte seg på topp 10 listen.
Min Dina ( Nuch Dabka`s Dina Nazmie) er vel en av dem som har stilt minst i 2010 som er med blant de 10 på lista.
4 utstillinger og 3 tellende for poeng må man vel si seg fornøyd med plass No 8 blant alle de flotte salukiene
2011 er fri år for Dina, så kommer hun sterkt tilbake som veteran i 2012
Lykke til i det neste året alle sammen

Heidi & Dina

9. INT N S UCH NV-04 Barakish Narm Xubi De Lunduki

aarets utstillingssaluki 02
Foto: Ingunn Solberg Eriksson

Hadde en spurt meg i begynnelsen av 2010 om jeg trodde Gaby ville være blant topp 10 salukiene i Norge dette året, så ville jeg tatt det som en god spøk. Når damen er i sitt 10’ende år og konkurransen er såpass hard, så er det med stolthet jeg leser at hun inntar delt 8 plass. Sommeren 2010 har hun fått flotte plasseringer i hard konkurranse både i Norge og Sverige. Dommernes kritikker har vært fantastiske og de har varmet hjertet til en stolt matmor. Det er nemlig ikke lett å holde Gaby i slank utstillingskondisjon, ettersom hun alltid gir beskjed om at jeg ikke gir henne nok mat, og det kan til tider være vanskelig å stå imot. Da hun løp rundt i ringen med Belle på Lillestrøm i november var jeg utrolig stolt over denne gamle, men fortsatt vakre salukidamen som viste at hun ennå har ”steget”. Tusen takk til hennes handlere gjennom året for å ha presentert henne på slik en fin måte.

Elisabeth Espedal Hoogstrate

10. NUCH El-Adini Maryam

aarets utstillingssaluki 02
Foto: Ingunn Solberg Eriksson

Maryam Bibelsk navn fra arameisk og hebraisk opprinnelse, betydningen er stolt og vakker. Betegnelsen av Maryam er akkurat slik navnet hennes betyr, bedre kan vi ikke si det. Maryam er en personlighet av de sjeldne. Hun vet nøyaktig hva hun vil, løpe med matmor med dekken på det er for dumt(bare pyser). Da blir det stoppet helt opp etter hundre meter og nektes å bevege bena en centimeter til dekkenet er borte. Etterpå blir det løpt, så bare heng med. Tro at salukien Maryam fryser, for noe tull, bare skjelver litt. Det gjør jo alle mynder.
At saluki har jaktinstinkt det vet man etter en er blitt kjent med Maryam. Hun slapper av hele tiden mens hun er inne i sitt trygge hjem, akkurat som en jeger skal være. Berett når tiden er inne. Rundt Långaneset (på Tau)hun får løpe fritt i skogen, da skal alle lukter inspiseres. Da løpes det så fort at kun det hvite på ører og hale som øyet kan se.
Maryam en flott hund for sin rase, vakker, snill, tålmodig, bestemt, rask og sterk. Elsker å leke med andre hunder. Kommer overens med de fleste.
Reise på utstilling er gøy, da møter hun alle sine hundevenner. Når de hun bor sammen med begynner å pakke bilen, da er det spennende å ligge ved døren og følge med. De har vel ikke glemt at utstillingshunder skal bades og stelles etter kunstens regler. Badingen unnagjort, da kan man bare slappe av, ingen hund må være hjemme. Menneskene mine kan finne på og reiser uten hund. Denne gangen skal vi med.
Pent i givakt formasjon har hun lært seg, stå rolig sammen med likesinnet i en ring og bli tatt på. Det er helt ok, hele kroppen skal visiteres. Løpe rundt og viser alle tilskuere at hun er en lykkelig hund, er blitt mye mer gøy med årene.
Saluki er det beste som finnes, godt at vi er blitt så populære at mange skaffer seg ikke bare en hund men flere i samme familie.

Skrevet av: Elisabeth R Skjæveland Tau i Ryfylke 14.01.11