Mona Bergström er en av våre trofaste svenske salukivenner. Hun er ofte på å treffes på ulike utstillinger enten med C.I.B NORD UCH Hilsilomes Hilton, og nå også med SE VCH Hisilomes Izaac. Med Isaac har hun gjort suksess med spor, og fått både godkjenning som ettersøkshund og championat. Det er bare å bøye seg i støvet og si gratulerer! Her beskriver hun veien mot å få en saluki fram til å lykkes på prøver og godkjenning som ettersøkshund. Har også lagt med reglementet for prøver i Sverige, mange av disse momentene er lik i Norge. For mer om ettersøkshunder i Norge kan en gå inn på denne informative private hjemmesiden: http://www.ettersokshunden.com/26651303

Foto fra Mona Bergström

PÅ SPÅRET MED ISAAC

Det började som en kul aktivitet, utvecklade sig till godkänd eftersökshund, viltspårschampionat och uttagen som första spårhund på älgjakten.

izaac 2

Ras.......SALUKI!
Hisilome's Izaac behövde en annan aktivitet förutom dom vanliga kurserna man kan gå. Viltspår föreslog min uppfödare Mary-Ann Axelsson, knl Hisilome's. I-kullens mamma NO UCH;SE UCH SE VCH Hisilome's Dilba, är nämligen den första salukin i Sveriges med viltspårschampionat.

Så fick det bli, vi anmälde oss till en viltspårskurs i brukshundsklubbens regi, på samma kurs var Badavie Joy To The World, Wille och hans matte Li. Wille hade spårat förut , Izaac fattade inte vad detta var, vad skulle han tjäna på det här? Han måste ju tjäna på saker för att överhuvudtaget göra dom.

Vi drog en klöv framför honom för att han skulle se bytet, DÅ fattade han, jakt instinkten kom fram! Till att börja med gjorde vi korta spår och sen utvecklades de till 600 meter och låg i två timmar, det blev bloduppehåll, vinklar och svårighets graderna ökade efter hand. När vi gick våran kurs så deltog Hisilome's Igraine, Ivanhoe och Iridecense på en liknade kurs fast i Filipstad.

När kursen var slut så åkte vi åt olika håll och avlade anlags prov för domare. Alla klarade sig!!! Allihopa var nu godkända eftersökshundar!

Våren 2010 var det dax för kurs i öppenklassen. För att få deltaga i öppenklassen måste man ha av domare godkänt anlagsprov. Spårslingan är 600 meter lång, och utlagd föregående kväll för ca 15 timmar sen. Ett spår i öppen klassen skall man gå inom tidsramen om 12-24 timmar gammalt spår.

Man lägger ut ca 3 dl blod, mycket vid starten och den så kallade sårlegan och sen blodstänk varannan meter. Man drar en rådjurs- eller älgklöv efter sig mot marken när man lägger spåret.

Spåret innehåller 4 vinklar, 3 blod uppehåll på ca 10-15 meter per st. En återgång och skott prov. Med viltspår är att bedöma hundens lämlighet vid eftersök på skadat eller dött klövvilt, och naturligtvis utbilda nya eftersökshundar.

Alla raser kan deltaga, även blandraser, endast ett medlemskap i Skk krävs.

Spårlinan är max 10 meter och avståndet mellan hunden och föraren skall vara 5 meter.

Snabbt förstod jag att kraven nu var betydligt högre inte bara på Izaac utan även på mig! Spåret var mycket svårare, det var 4 vinklar, 3 blod uppehåll på 10-15 meter och återgång.Det visste jag inte ens vad det var!

Man kommer i en vinkel där är det ca 10 meters bloduppehåll innan vinkeln, sen är det blod stänk på marken men man drar inte klöven,plötsligt så stoppar spåret och går tillbaka åt andra hållet. Kommer ju aldrig att gå tänkte jag, men Izaac är suverän i både vinklarna och på återgångerna!

Alla hundarna klarar ju naturligtvis inte alla tränings spår. Man har olika prov, olika terräng och olika väder. Vädret har en stor inverkan på spåren! Ännu en kurs är avslutad och nu var det dax för det stora proven. Man skall ha tre första pris av minst två olika domare.

HP tilldelas mycket sällan och ges endast om hunden gjort en extra god prestation. Izaak har fått 2 första pris med HP av två olika domare och ett första pris från en tredje.

Proven rullade på för oss på olika ställen, vid olika tillfällen och hos olika domare. Izaac skulle förhoppningsvis gå sitt Championprov den 18 oktober.

Vi hade anmält till Värmlands-Dals Beagleklubb för Inga-Lill Håkansson, just denna dag började hösten på allvar. Det regnade och var kraftig vind.Sämsta tänkbara spårväder! Det första Inga-Lill sa var att "nu har han vädret emot sig". Som om jag inte var nog nervös ändå!!!!

Izaac tog spåret direkt och spårade mycket målmedvetet, men han fick slita för blåsten hade gjort att spåret "flyttat" på sig .Inte nog med det så var det en miljon färska älg spår också och dessutom spillning, som Izaac bara var tvungen att smaka på!! ja det var det det tänkte jag, men han kom på sig och nästan hoppade tillbaka till sitt spår.Jag såg på honom att han var direkt tillbaka på rätt spår och ca 15 meter innan klöven så tar han en lov till vänster och gör en stor ringning och jag fattade ingenting, såg på honom att han slet som bara den och tillbaka på spåret alldeles självständigt och så fann han klöven!! Lycka!!

Inga-Lill förklarade att vinden låg åt det hållet så han trodde spåret gick där, men han redde ut situationen bra. Nu var det tillbaka till jakt stugan och Inga -Lill skulle räkna ihop hans poäng, huua vad nervöst det var mycket på spel! Ja han får en ett sa hon!! Tjoohoo!! Inte max poäng denna gång men ett första pris vilket gav honom Svenskt Viltspårschampionat!!!

Nu är det inte bara Izaac som gjort bra ifrån sig utan följande hundar har också fått sina viltspårs championat, och det är Hisilome's Igraine ägare Mary-Ann Axelsson, Hisilome's Ivanhoe Ägare Jenny. Hisilome's Iridecense ägare Anna Lambertsson har gjort ett prov med

ett första pris som resultat. Badavie Joy To The World ägare Li Hultgård har gjort två godkända prov och har förhoppningsvis snart sitt championat.

PRAKTISK ETTERSØK MED SALUKI

Tidigt en morron ringde telefonen , det var nån som ville ha ut Izaac på eftersök på en trafikskadad älgtjur.

izaac 2

VA!!!!! Trodde helt klart att det var nån som drev med mig, men neej da det var allvar och vi var snabbt på plats.

Nu hade jag hög puls!!! Det var två jägare far och son som stod och väntade på oss,den äldre av dom höjde ögonbrynen och frågade om HAN skulle spåra??!! Jepp, sa jag och försöka få lite liv i en morgon trött saluki.

Ojojoj jag fattade galoppen och nu visste jag att vi var tvungna att göra ett mycket bra jobb.Det var inte lätt, för älgen hade inte blött och det fanns endast lite hår vid början av spåret .Han hade blivit påkörd kvällen innan dessutom.

Nu gäller det att lita på hunden!!!

Izaac tog snabbt upp spåret, målmedvetet spårar han i 1,5 timme i bitvis mycket svår terräng, och en massa älg- och rådjursspår hit och dit. Han slutar spåra när han kommer till älven och då säger jägaren att vi bryter här.

Troligtvis har älgen gått i älven för det är vanligt när de är skadade.Jägaren tyckte att Izaac hade gjort ett fantastiskt bra jobb och han gav honom extra beröm på att han var så noga. Izaac sov i 1,5 dygn efter detta!

När man spårar skadat vilt så har man en orange väst på sig, och vid trafikskadat så skall man även ha gått en kurs hos polisen i samarbete med jägarförbundet för att veta vad som gäller vid "arbete vid vägen". man får även tillgodo göra sig en försäkring om man gått kursen.

vi är nu anmälda till en sån kurs.

En kort tid efter detta ringer det en som presenterar sig som Vice jaktledare och frågar om Izaac är förberedd, för älgjakten börjar på måndag sa han!!!

Det visade sig att det var samma man som tidigare höjt ögonbrynen mot Izaac som spårhund!

Nu var Izaac uttagen till första spårhund i Hagfors Uddeholms jaktlag!

Älgjakten flöt på och det var inte en enda skade skjutning som tur var! Vi åkte till slaktboden en eftermiddag för vi behövde nya klövar. Där låg det en massa klövar i lag med skinn och annat i en prydlig hög. Izaac var skeptisk till att börja med, lika skeptisk var jägarna till honom. De satt runt brasan och värmde sig. Lite nyfikna var de och tillslut så var de riktigt intresserad och frågade en del om rasen, vad dom användes till och varför vi börjat spåra. Den genomgående frågan var " Är han spår noga"?

Vilket han är, och jag tror att det beror på att salukin är just jakthund, för alla vi som spårar med salukin vet att de är noga, missar sällan nånting (känns väl igen hos dom flesta av oss), och de det tar det lugnt i spåret, vilket innebär att de varken stör eller skrämmer klövviltet.

Vi blev mycket väl mottagna vid slaktboden och fick med oss en massa info. Izaac blev snabbt varm i kläderna, tog sig en egen klöv som han skakade och skulle döda för säkerhets skull, det utbröt ett hjärtligt skratt.

Med oss hem fick vi en säck med klövar, tre rejäla märgben och en härlig känsla i kroppen.

Jag har lärt mig att det räcker inte med ett par bra kängor, en spår sele och en lina, man får jobba för saken, man måste lära sig att läsa av hunden och framförallt ha tålamod!

Prova du med, det är kul!!

izaac 2

Bedömningen görs i flera delmoment

Spårförmåga:

  • Hunden skall visa intresse för spåret och följa det.
  • Hundens sätt att markera spåret och förmåga att reda ut tappter.
  • Föraren får ta tillbaka hunden EN gång utan poäng avdrag.

Arbetstempo:

  • Hunden skall arbeta i ett lugnt tempo, dvs vara spårnoga.
  • Spårtiden får uppgå till högst 30 minuter i anlagsklass och 45 minuter i öppenklass.

Självständighet:

  • Hundens förmåga att självständigt följa spåret och reda ut ev tappter bedöms.
  • Hunden skall arbeta fritt och utan styrning av spårlinan.
  • Om föraren ingriper i hundens arbete eller återför hunden till spåret räknas detta som hjälp.

Skottprövning:

  • Hunden skall vara skottfast dvs han får inte vara rädd för skott, bli okontrollerbart upphetsad eller vägra fullfölja spårningsarbetet.

Prissättning:

  • I öppenklassen tilldelas första, andra, tredje och intet pris (noll).
  • Särskild god prestation med ett första pris kan tilldela ett HP
  • För första pris i öppenklassen fodras att hunden:
    - Visat utmärkt förmåga att följa spåret
    - Arbeta i lämpligt tempo
    - Nått spårets slut inom föreskriven tid, och med högst ett stöd från föraren
    - Uppvisat godkänd skottreaktion

Poängsättning Spårningsförmåga:

  • " Utmärkt 4-6 poäng första pris i ökl" ges när hunden spårar målmedvetet och säkert, har endast ett par mindre tappter som den självständigt reder ut. Och klarar vinklar utan större svårigheter.
  • " God 2-3 poäng andra pris i ökl" ges när hunden har fler än två mindre tappter och behöver hjälp från föraren högst en gång, eller om det varit ett längre tappt eller ingripande av domaren.
  • " Mindre god i poäng ger ett tredje pris i ökl" det ges när hunden högst två gånger behövt hjälp hjälp av föraren eller två ingripanden av domare.
  • " Ej godtagbar ges vid hjälp eller ingripande fler än 2 ggr,"

En hund kan tilldelas lägre omdöme om den utför exempelvis ett osäkert spårarbete, om det är svårt att s om hunden spårar eller finns svårigheter att reda ut tappter m.m.

Mona Bergström