Dabkas Dina Nazmie - Foto fra kennel Gehela

Innehaver: Geir og Heidi Larsen

A-kull: 12 juli 08. 9 valper 3+6 etter Shamali Fajr Al Nasr & Dabka's Dina Nazmie

B-Kull: 29.12.2009. 8 valper 4 + 4 Nord Ch Al Watbha Tamm Abdul-Rafi & Arab Bahari's Bahya Beida

Hvorfor ble rasen saluki?

Da jeg fikk min første italiener så møtte jeg min første saluki. Av samme oppdretter ble jeg frarådet å skaffe meg en saluki så lenge jeg hadde små barn. Jeg lyttet lydig og ventet til min sønn var blitt 10 år, noe jeg i dag vet jeg at ikke hadde trengt å gjøre. En saluki fungerer utmerket sammen med barn, man må bare ha regler for både hund og barna.

2004 kom Dabka`s Dina Nazmie til vårt hjem, og da viste jeg at nå har jeg kommet hjem når det gjelder hunderase.

Hva fikk deg til å starte med oppdrett?

Jeg er vokst opp med hund og oppdrett, jeg har alltid hatt en lidenskap for hund. Jeg drev litt med italiener tidligere Og da jeg fant min rase så bare falt det seg naturlig for meg og være med og bidra til og bevare denne fantastiske rasen.

Mitt første kull fikk vi i 2008, så jeg har ingen bred erfaring med verken saluki eller avl på rasen, og jeg er ydmyk for dem som har drevet med dette i flere 10 år , og jeg lytter til deres erfaringer som de med glede deler med oss helt nye. Stor takk til dere J

Hvilke kvaliteter anser du som viktigst hos en saluki?

Helse ser jeg på som den viktigste delen. Vi har en sunn rase ennå og det skal vi bevare. Salukiens gemytt skal være godt. Den kan være reservert men ikke aggressiv mot mennesker. Om en saluki er ”rasist” eller ikke liker en av sitt samme kjønn, så ser jeg ikke på det som dårlig gemytt. Vi mennesker tillater oss og sette sammen flokker med hunder som det passer oss. De får ikke velge. Derfor blir det så feil for mange hunder.

En saluki for meg er velkonstruert og balansert, den skal ha en god front og god tilbakelagte skuldre. Sterk lang rygg, godt dypt bryst, moderat vinklet, god svikt i mellom hender, god svikt i travet. Og lange vakre tær J Mye er feil med mitt første kull, bevares. Men likevel fikk jeg mange gode kvaliteter og jobbe videre med i framtiden.

Hvordan jeg velger avlsmateriale?

De skal utfylle hverandres på best mulig måte. Hannen må gjerne ha hatt kull tidligere, hvor man kan se hva han har gitt. Gjerne stilt, men må ikke være titulert. Sunne og friske avlsdyr er viktig.

gehelas abu al khayr 09
Gehela's Abu Al Khayr ibn Fajr - Foto: Evy Fredhjem

Hvor viktig er utstilling?

Jeg synes det er gøy med utstilling, men det betyr ikke alt. Det jeg liker aller mest med utstillingene er den sosiale biten, Og vinne kan bare en gjøre, så er man den heldige den dagen så er det en bonus man får med seg i tillegg til de trivelige saluki folket.

Hva ser du hos en valpekjøper?

Jeg burde vel sagt godt gemytt her J hehe. De skal være klar over at en saluki lever lenge, det er ikke et møbel de kjøper. Når jeg treffer dem/snakker med dem skal jeg få en god følelse av at dette høres bra ut. Jeg sjekker referanser for dem som har det. Om de ønsker og stille eller starte LC er ikke viktig for meg. Bare de kan tilby hunden et godt liv.

Hvordan valgte du Kennelnavnet?

Det kom av navnet til mannen min og meg, enkelt og greit.

Når plukker du den mest lovende valpen i kullet, og hva ser du etter?

Av de lærde har jeg lært at rundt 5 - 6 uker er den beste tiden. Da er de kommet seg godt opp på beina. Jeg har nå bare hatt to kull, og kan vel ikke påstå at jeg har den beste kunnskap om å se alle detaljene på en liten valp, men jeg rangerer dem og den som har flest av de kvalitetene jeg ønsker plukker jeg.

Spesielle detaljer du er opptatt av?

Haha.. ja det kan du godt spørre om J jeg er sykelig opptatt av fronter.

Hvordan er din ideelle saluki?

Det vet jeg ikke. Jeg har ikke drevet lenge nok til å mene noe om min ideelle saluki.Dina er jo min base for min kennel, og visst er jeg fornøyd med henne, men hun har sine feil hun også men for meg er hun likevel alt mitt hjerte kan behage, nettopp fordi hun er min.

gehelas abu al khayr 09
Gehela`s Badr Siraj - Biscotti - Foto: Heidi Larsen

Din favoritt saluki?

Det er og et vanskelig spørsmål da jeg har mange jeg liker veldig godt. Men skal jeg plukke en så er det en som har gitt mange avkom med kvaliteter jeg setter pris på, og det er Shamali Rayyan-Hilal.

Er det en utstilling du husker spesielt godt?

Ja det kan ikke være vanskelig å plukke, jeg har ikke stilt så mye igjennom tiden med saluki. Men Bergen i år, da vi tok både BIR og begge CACIB`ene var utrolig morsomt.

Hva synes du om dagens salukier, er de rasetypiske, og er det mye forskjell mellom ulike land?

Jeg synes rasen generelt er bra. Der finnes flere typer salukis og hver oppdretter har sin ide om hva som er ideal salukien. Men de er alle rasetypisk. Forskjellene er ikke bare mellom ulike land, men bare i Norge har vi et vidt spenn i typer.Jeg synes det er interessant og jeg mener det skal være plass til oss alle.

I salukimiljøet, er det åpenhet om problemer og deles kunnskapen i mellom oppdretterne?

Både og vil jeg si. Vi kunne blitt bedre på større åpenhet om problemer i avlen, uten at det skal bli noe negativt for den som faktisk har hatt problemet.Kunnskapen synes jeg alle deler gladelig av, og det gleder meg.

Er du opptatt av andre raser en saluki?

Nei jeg har funnet min rase.

Vil du fortelle litt om deres framtidsplaner og forventninger:

Hva framtiden bringer vet man aldri, men framtids planer har man jo C kullet i 2011 ser vi fram til med spenning. Og vårt B kulls utvikling har vi forventninger til. Vi kommer til og stille litt i året som kommer, så får vi se hva annet som skje, kan jo ikke fortelle alt her J

Driver du med LC?

NEI dessverre. Jeg bor så langt fra treninger at det blir dårlig med det.

Linjeavl, innavl og utavl, tanker du om det?

Jeg avler med en innavls prosent under 6 prosent i 10 generasjoner. Om jeg en gang i framtiden vill ta en linjeavl kan jeg ikke svare på, før jeg sitter med en bedre kunnskap om mine linjer sine negative sider. Der kommer det og inn dette med åpenhet om problemer i avlen. Men jeg ønsker primært og avle med lav innavls prosent

Vi i salukiutvalget takker Heidi og Kennel Gehela`s for å dele sine tanker med oss. Lykke til videre, og vi blir nok å høre mer fra denne kennelen.