Dommerpresentasjon Lena Persson, Sverige

Lena Persson

 

Sex år gammal hamnade jag på min första hundutställning. Året var 1968 och utställningen var Malmö Internationella. Jag är inte uppvuxen i en valplåda men lyckades tjata till mig min första hund redan samma år. Det blev en Shih-Tzu eftersom min mamma läste allt om Tibet. Mina föräldrar trodde att intresset snabbt skulle svalna men tvärtom blev det till en livsstil. Shih-Tzuerna blev fler och snart började jag själv att ställa ut. Så fort det var någon hundutställning inom rimligt avstånd från hemmet så var jag där. Det kändes självklart att jag skulle gå vidare och påbörjade min utbildning för att bli ringsekreterare. Tidigt fick jag upp ögonen för vinthundarna och har genom åren arbetat som ringsekreterare i just de ringarna och därmed fått förmånen att få ta del av många rasspecialisters och allrounddomares erfarenheter. Jag började döma mina första inofficiella utställningar redan på 80 talet och har även haft förmånen att döma inofficiella rasspecialer ur diverse grupper framför allt i norden och England.

Efter många år både i ringarna och ringside framför allt raser i grupp 10, besök hos olika vinthundsuppfödare mm så beslutade vi att nu är det dags för en egen vinthund och valet föll sig då på Saluki.

2010 kom vår första Saluki. Det blev CIB, EUW-15, NO V-12, NORD JV-11, NORD UCH, SE UCH, DK UCH, NO UCH Qirmizi Meridian. Xavi hade ett stort engagemang att testa hållbarhet på möbler, väggar mm vilket resulterade att vi ständigt renoverade under ett par år. Man glömmer lätt som tur är så efter ett par år kom suget efter en Saluki till. Xavis syster CH Qirmizi Magnolia fick en kull 2013 och där föll vi för CIB, NORD UCH, SE UCH, DK UCH, NO UCH, FIN UCH, NORD W-17, DK CLUB CH, CPH JW-14, CPH W-16, CPH W-19 Qirmizi Parsifal. Diego bara älskar att visa upp sig i ringarna och har framför allt i Danmark varit topp Saluki och vinthund vid ett par tillfällen. 2017 fick Magnolia en kull där en valp speciellt fångade mitt öga. Vi hade inte möjlighet att ha en Saluki till vid det tillfället Enzo hamnade hos en vän. När han var 11 månader fick vi ett samtal att pga ändrade arbetsförhållande så kanske vi fortfarande var intresserade av honom. Det valet var lätt så då kom SE UCH, DK UCH, NO UCH Qirmizi Rubicon. Sommaren 2020 flyttade Qirmizi Sorbonne hem till oss. Salah har pga Covid-19 ännu inte kunnat göra debut i ringarna så det är något vi ser fram emot när de tiderna kommer igen.

2016 blev jag antagen till preparandkursen som blev en upplevelse utöver det vanliga. 2017 gjorde jag min examination på Saluki och har nu flertalet raser i gruppen. Jag kommer även framöver att satsa framför allt på raserna ur grupp 10 i min utbildning. Jag blev oerhört glad när jag fick inbjudan att komma och döma rasspecialen i Norge och ser verkligen fram mot denna dag.